Zespół Szkół Zawodowych w Hajnówce

   |  

ROK SZKOLNY 2016/2017

HOTEL "CZTERY PORY ROKU" W PILIKACH

„Cztery pory roku”– to sformułowanie kojarzy się zazwyczaj z przepięknymi koncertami skrzypcowymi Vivaldiego, znanymi nie tylko melomanom, jednak uczniowie kl. 1 i 2 tż będą mieli też inne skojarzenia związane z tą nazwą. 3 października nauczycielki przedmiotów zawodowych panie: Iwona Kulesza i Irena Sajewicz oraz pani pedagog Lucyna Wojciuk zorganizowały dla uczniów kolejną wycieczkę przedmiotową. Tym razem przyszli specjaliści żywienia i usług gastronomicznych udali się do „Czterech Pór Roku” w Pilikach, gdzie mogli obejrzeć hotel i restaurację hotelową.

Uczniowie mieli okazję zapoznać się z zasadami funkcjonowania obiektu, zwiedzili hotelowe pokoje i apartamenty, poznali procesy technologiczne produkcji potraw i napojów. Z zaciekawieniem obejrzeli nowoczesną, dobrze wyposażoną kuchnię, mogli nawet skosztować dania dnia- smakowitej potrawy o egzotycznie brzmiącej nazwie salsa. Okazało się, że hotelowa restauracja podaje nie tylko potrawy pochodzące z dalekich krain. Goście mogą tu poznać typowo podlaskie, a nawet białoruskie, czy ukraińskie smaki.

Młodych adeptów gastronomii szczególnie interesowało funkcjonowanie restauracji i baru. Zwiedzając nowoczesny, ale zbudowany w tradycyjnym, dworkowym stylu, obiekt przekonali się, że i na Podlasiu można z powodzeniem prowadzić tego rodzaju działalność.
 

                                                                Anna Cyruk
 


 

 
 
 
 
 

Góra strony


opracowanie i treść - Mariola R.

projekt: www.atcsites.com